Yhteystiedot

Mauno Saari




mauno.saari@gmail.com

Blogin arkisto

Uusimmat kommentit

FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄSeppo Ruottu  14.10.2022 18.30
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄMartti Issakainen  14.9.2022 19.02
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄTeemu  13.9.2022 16.58
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄYksi miljoonista kansalaisista, joiden mielipidettä ei edes kysytty  11.9.2022 20.49
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄJK  11.9.2022 4.33

Uusimmat kirjoitukset

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:671034 kpl

Epidemia vai maailmansota

Lauantai 14.3.2020 klo 11.52 - Mauno Saari


Kolme vuotta sitten ilmestyneessä kirjassani "Kuoleman kello" on seuraava kohta: 

"Virustehtaita eli mittatilausviruksia kehitteleviä laboratorioita on nykyisin ainakin kaksi, toinen Yhdysvalloissa, toinen Kiinassa. Niiden uusimmat innovaatiot ovat mielenkiintoisia. Yhdysvaltojen ja Kiinan tutkimuslaitoksissa on onnistuttu yhdistämään eri viruksia. Kiinalaiset ovat etulinjassa. Harbinin eläinlääketieteellisessä laitoksessa on yhdistetty N5N1-lintuinfluenssavirus N1N1-viruskantaan. Kuten varmaan tiedät, H5N1 on tappava, mutta ei itsessään tartu ihmisestä toiseen. Mutta tämä yhdistelmä, hybridi, on eri juttu. He saivat aikaan kaikkiaan 127 eri viruskantaa, joista ainakin viisi tarttui ilman kautta marsusta toiseen marsuun. Siis nisäkkäästä toiseen... Ihminen on nisäkäs."

Tosiseikkoihin perustuvaa fiktiota. 

                                                    ***

Kiinan viranomaiset eivät torju väitteitä, että koronavirus olisi laskettu liikkeelle Yhdysvalloista. Toisen suuntaisia väitteitä tullaan varmasti esittämään, ellei jo ole esitetty. Uusi fiktion aihe, biologinen maailmansota? 

Kirjassani en ennusta koronaa, mutta kylläkin tappavan viruksen käyttämistä historian ehkä suurimpaan kansanmurhaan, jonka keskus on Euroopassa. Vanha kunnon Eurooppa ajautuu kaaokseen, kun Turkki – fiktiivisen ennustukseni mukaisesti – avaa rajansa muukalaisvyörylle. Vyöryssä Euroopan unionin maihin tulee muiden mukana kymmeniä tuhansia terroristeja. 

Edelleen toivon olleeni väärässä, mutta en usko sitä. (Jos joku on kiinnostunut kirjasta, sitä myydään ainakin Elisa Kirjan sivustolla.)

                                                     ***

Korona on joskus ohi, mutta maailma sen jälkeen ei ole entisensä. Poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset mannerlaatat ovat silloin siirtyneet uuteen asentoon. Pelko ja väkivalta hallitsevat meitä, jotka niin kauan olemme eläneet tuntien vain turvallisia, hallittavia ja epätodennäköisiä pelkoja, kuten pelkoa ydinsodasta ja ilmastonmuutoksesta.

Milloinkaan minun elinaikanani, joka on nyt 72 vuotta, ei kaikkien yhteinen pelko ole ollut yhtä todellinen ja konkreettinen. Milloinkaan ei yhteisyys ole ollut näin tärkeää ja välttämätöntä, jotta voisimme estää koko ihmiskunnan kattavan paniikin, joka voi murskata alleen kaikki järjestyneet elämänmuodot. 

Kuka on nyt lähimmäinen? Vessapaperia ja tonnikalaa hamstraava naapuri, hätääntynyt vanha nainen S-marketin kassajonossa, Tirolin riemuissa tartunnan saanut sydänkirurgi, pelosta kalpea hoitaja terveyskeskuksessa, lippuluukulle pyrkivä viidessadasensimmäinen, joka ei pääse konserttiin, paperiton muukalainen mustassa hupparissaan?

Kuka on lähimmäinen, jos pelon diktatuuri vallitsee? Loppuvatko ihmissuhteet, kun on pidettävä vähintään metrin etäisyys toiseen ihmiseen? Voisiko some muuttua vihan ja epäluulon kylväjästä inhimillisyyden pelastajaksi? 

                                                     ***

Kun tämä epidemia joskus on ohi, elämä jatkuu uudessa todellisuudessa. Millainen se on oleva? Onko silloin vallalla ihmisyys, suvaitsevaisuus ja huolenpito vai sumeilematon selviytymistaistelu, jossa vahvimmat ja röyhkeimmät vievät kaiken niiltäkin, joilla ei ole mitään?

 

Avainsanat: Korona, epidemia, ennustus, Eurooppa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini