Yhteystiedot

Mauno Saari
mauno.saari@gmail.com

Blogin arkisto

Uusimmat kommentit

FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄSeppo Ruottu  14.10.2022 18.30
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄMartti Issakainen  14.9.2022 19.02
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄTeemu  13.9.2022 16.58
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄYksi miljoonista kansalaisista, joiden mielipidettä ei edes kysytty  11.9.2022 20.49
FACEBOOKIN PÄIVITYKSIÄJK  11.9.2022 4.33

Uusimmat kirjoitukset

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:723259 kpl

Mediapooli taistelee Venäjää vastaan

Torstai 29.11.2018 klo 18.29 - Mauno Saari


MEDIAPOOLI TAISTELEE VENÄJÄÄ VASTAAN

On ihme, että Venäjä on olemassa. Napoleon pääsi joukkoineen Moskovaan asti, Hitler vain Moskovan porteille. Hädän hetkellä pappiskoulutettu Stalin turvautui Jumalaan, ja Jumala ilmeisesti auttoi.

Korruptoitunut Jeltsin avasi väylät Venäjän varallisuuden rosvoamiseen. Tämän ryöstön jälkeen vallassa on ollut Vladimir Putin. Neuvostoliiton raunioille on rakennettu hitaasti ja vaivalloisesti uusi Venäjä, jonka tuhoamista nyt yritetään kaikin voimin. 

Putin on lännen median kestoaihe. Viime vuosina hän on joutunut pilkan ja solvausten vyöryn kohteeksi kenties laajemmin ja rajummin kuin kukaan elossa oleva valtiomies koskaan. Läntisistä mediatoimijoista vain elokuvaohjaaja Oliver Stone on tuntenut vilpitöntä halua kuunnella Putinin näkemyksiä. Hänen tv-sarjansa oli hyvä ja syvä. Mutta Stone saikin sitten kuulla kunniattomuutensa.

                                            ***

Suomen tilanne on merkillinen. Arkijärki ehdottaa, että naapurin kanssa elettäisiin hyvässä sovussa. Mutta Suomi, pikkuinen postimerkki suuren Venäjän luoteisnurkassa, käyttäytyy kuin se kuuluisa pullisteleva sammakko – toruu, tuomitsee ja antaa tiukkoja ohjeita. Asetelma olisi koominen ellei se olisi traaginen.

(Tähän väliin haluan sanoa, että en ole minkään puolueen tai kuppikunnan jäsen, enkä ihaile yhtäkään suurvaltaa, en mennyttä enkä nykyistä. Suurvallat ovat monstereita, jotka tuhoaisivat itsensä ja meidät kaikki ellei niiden välillä olisi edes jonkinlaista tasapainoa. Nyt USA, Kiina, Venäjä ja kohta myös Intia muodostavat kauhun kuvion, jonka varassa pelkäävä ihmiskunta elää.)

Suomen ulkopoliittinen linja on muuttunut radikaalisti nykyisen presidenttimme aikana. Muistan hyvin, miten Mauno Koivisto suhtautui NATO:on. Torjuen, jopa vähätellen. "Mikä NATO?", hän tiuskaisi aikoinaan tv-haastattelussa.

Nyt me tiedämme "mikä NATO" on. Se on Suomen sotaliittolainen, jonka kanssa tehty sopimus takaa tilanteen tullen sen joukoille ja aseille väylän hyökätä Venäjälle. Isäntämaasopimusta on vähätelty, sanottu ettei se merkitse mitään, se on vain aiesopimus, yhteisymmärryspaperi. Olen kysynyt ennen ja kysyn nyt: – Jos sopimuksella ei ole merkitystä, miksi se tehtiin?

                                           ***

Siitä pitäen, kun Venäjä otti haltuunsa tai hoiviinsa Krimin, Suomen media on ollut pääosin venäjävihan vallassa. Pelon ja epävarmuuden lietsonnan etulinjassa ovat olleet Sanomien lehdet. Eteen työnnetty tukikohta on Ilta-Sanomat, jonka uhkakuvat, halveksunta ja iva ovat läheistä sukua 1920-1930 -lukujen ryssävihalle, "Vihan veljien" retoriikalle.

Sivuja ja sanoja ei säästetä, kun Venäjästä muovataan kuvaa aggressiivisena ja valheita suoltavana, kohta hajoavana karmeutena. Pääkirjoituksissaan IS leimaa kaiken Venäjän tiedottamisen ja uutisoinnin "valtiollisen puppugeneraattorin", "trollitehtaiden" ja "valeuutissivujen" tuottamaksi. 

Tämän "Suomen suurimman uutismedian" ilmeisenä tavoitteena on saada meidät kaikki uskomaan, että yksikään Venäjän tuottama uutinen tai tiedote ei ole totta. Ja että NATO:on tulisi liittyä mitä pikimmin. Jos olisimme virallinen jäsen, saisimme turpaan... anteeksi, turvaa.

Lehti sanoo, että "Suomen kannattaisi tehostaa valmiiksi tuotetun vastamateriaalin levitystä" ja että apua tähän työhön voisi "löytyä vaikkapa Mediapoolista".

Niinpä tietysti! 

                                                ***

Mediapooli on valtion Huoltovarmuuskeskuksen yhteydessä tai alaisuudessa toimiva liitto tai yhtymä, johon kuuluu käytännössä koko maan media. Pooli itse määrittelee tehtäväkseen "median toiminnan turvaamiseksi tarvittavan varautumistoiminnan kehittämisen ja ylläpitämisen". Hauskasti sekavan määritelmän takaa löytyy ajatus Venäjän uhkasta ja sen torjumisesta.

Mediapooli "seuraa myös informaatiovaikuttamista ja sosiaalisen median ilmiöitä", poolin kotisivut kertovat. Sivuilta löytyy poolin puheenjohtajan haastattelu, jossa hän avoimesti sanoo, että toiminnan taustalla on Krimin siirtäminen Venäjän hallintaan. 

Mediapooliin kuuluu siis "kattavasti" koko Suomen lehdistö. Kun Suomen Kuvalehti äskettäin antoi vuotuisen journalistipalkintonsa (jota olin perustamassa SK:ssa 1970-luvulla!), valinta kohdistui Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paanaseen. Oiva valinta, jos perusteena on käytetty venäjävihan määrää. 

Mutta on syytä huomata, että Ilta-Sanomat kuuluu Mediapooliin samoin kuin Suomen Kuvalehti, joka on Otavamedian julkaisu. Otava-konsernin toimitusjohtaja Alexander Lindholm puolestaan on Mediapoolin puheenjohtaja.

Hieman sisäsiittoista palkitsemista, mutta poolissa vallitseekin yhteishenki. Lindholm kertoo, että poolissa "erityisen tärkeä on sisältöryhmä, jossa medioiden päätoimittajat tekevät yhteistyötä". 

Väitän, että tällainen toiminta on upouutta suomalaisessa mediassa, mutta myös kansainvälisesti. Niin pooli itsekin sanoo todetessaan kotisivuillaan, että tällainen yhteistyö viranomaisten kanssa on "kansainvälisesti ainutlaatuinen". Valtiolla on Huoltovarmuuskeskuksen kautta tarkkailijan, linjaajan ja kontrolloijan asema koko Suomen mediakentässä! 

Mihin unohtui median tehtävä vallan vahtikoirana? Heiluttaako häntä koiraa?

                                               ***

Mediapooli korostaa "luotettavaa tietoa", siis asiallista journalismia. Otetaan esimerkki. Kun Venäjän sotilastiedustelu GRU:n johtaja Igor Korobov kuoli, Ilta-Sanomien jutussa annettiin ymmärtää, ettei kuolema ollut luonnollinen.

Lehti käytti sanontoja: "Spekuloitiin joutuneen epäsuosioon... Käynnistyivät huhut... Oppositiomediassa kerrottujen vahvistamattomien tietojen mukaan... Korobovin epäillään viime kädessä vastanneen useista häikäilemättömistä operaatioista... GRU:n uskotaan toimineen... Agenttien on syytetty järjestelleen... Epäillyt murhayrityksen toteuttajat kyettiin yhdistämään löyhästi hajuvesipulloon, jossa myrkkyä väitetysti kuljetettiin... Neljä agenteiksi epäiltyä venäläismiestä, joiden uskottiin pyrkineen..."

Tähän asti jutussa huhuillaan ja epäillään, mutta sitten epäilykset muuttuvat faktoiksi: "Korobov oli Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisen vuoksi asetettu henkilökohtaisesti Yhdysvaltain pakotelistoille..."

Ilta-Sanomat monen muun suomalaisen tiedotusvälineen tavoin ottaa tuomioistuimen roolin. Minä en tiedä sekaantuiko Venäjä USA:n vaaleihin, en tiedä kuka myrkytti Skripalit tai kuka sekoitti gps-signaalit. Otan kantaa sitten, kun riippumaton tutkimus valmistuu ja riippumaton tuomioistuin tekee päätöksensä. 

Yksikään vastuullinen journalisti ei ryhdy tuomariksi. Varmojen syyllisten ilmoittaminen tekee "Vastuullista journalismia" -kampanjasta huonon vitsin.

Korobovin kuolemaa käsitelleen jutun otsikko oli: "HUHUMYLLY ENNEN KUOLEMAA." Kirjoittaja palkittu erikoistoimittaja Arja Paananen apunaan Jari Alenius.

Mediapoolin puheenjohtaja Lindholm sanoo poolin kotisivuilla: "Ylläpitääkseen uskottavuuttaan median pitää julkaista oikeaa ja tarkastettua tietoa ja laittaa kaikki selkeästi pöydälle."

Kenen pöydälle?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: Mediapooli, journalismi, Venäjä, Putin


Kommentit

13.12.2018 17.53  aulis saarijärvi

Unohdit Moskovassa kävijöistä yhden, minullekin historiassa pakosta opetetun tyypin. Hän on tämä De la Gardie johti Ruotsin armeijaa noin vuosina 1608?16XX. Herra sotaherra pyrki tukemaan Ruotsin kanssa liittoutunutta tsaari Vasili 5:tosta Puola-Liettuaa vastaan. Hyökkäsi vuonna 1610 Mokobaan Novgorodista käsin. Matkalla De la Gardien pääosin suomalaisista koostuvat joukot miehittivät Moskovan. Puolalais-liettualaiset kuitenkin voittivat De la Gardien Smolenskin (sen josta piti mökkiä periä Jatkosodassa) lähellä taistelussa.
Luullakseni Venäjän sota-akatemioissa yhä opetetaan tämä Laiska-Jaakko ainoana Moskovan valloittajana. Sellaisen ei pidetä Napoleonia.

Arja Paananen ylpeänä palkintonsa jälkeen kertoi joka artikkeliin laittavansa lukijalle oman halveksivan sävynsä. Se on sitä V- valheellista, tosiasioiden väärää vastuujuornalismia! Erkkolaisesta löytyy samaa sarjaa puolitusinaa kirjoittajia ja YLEstä parikymmentä jonkun pikakurssin jälkeistä ?toimittajaa?. Paha juttu on tietysti se, että kuin silloin 1930- luvulla uskoteltiin Stalinin huojuvan savijaloilla ja Suomen työntävän koko järjestelmän nurin, suuri osa kansaa ja mikä ihmeellisintä ?lukenut sivistyneistö? sen uskoi.
Katson aina välillä 1930- luvun kotimaisen elokuvatuotannon tavaraa. Minulla on kokonaisuudessa SF, Fennanda ja filmiteollisuus tuotanto. Se avaa hyvin sen massoille tarkoitetun pimeän huoneen pimeän valutuksen, kun Tauno Palo filmissä ?Aktivistit? on Sam Sihvo- maailmaa täynnä.

Isäntämaasopimus on jotakin samaa taikinajuurta, kuin Risto Ryti teki Adolf Hitlerin kanssa, että saatiin asetta ja viljaa, eikä Lapin 20. armeija laittanut 100 000 äijä etelään päin. Nyt ei tarvita viljaa. Nyt ei ole puutetta todellisuudessa aseistakaan. Lisäbudjeteinhan on hankittu jo Haloskan ajoista saakka sotatavaraa puolisalaa satamat pullolleen. Sitä on tullut tykistönä Koreasta saakka. Panssariaseina Hollannista ja Saksasta on ajettu Parolaan paljon. Elektronista sotahärpäkettä ostetaan Israelista salaisin pöytäkirjoin, joihin ei pääse käsiksi puolustusvoimissakaan kuin valitut. Loppuja sotainnon leluja tuo Ruotsi, USA ja Ranska. Jussi Niinistö ei voi pidätellä intoaan IL:n blokissaan, kun laivat ovat purkaneet satamiimme laatikkoa.

22.12.2018 9.51  saarijärvi aulis

Unohdit Moskovassa kävijöistä yhden, minullekin historiassa pakosta opetetun tyypin. Hän on tämä De la Gardie johti Ruotsin armeijaa noin vuosina 1608?16XX. Herra sotaherra pyrki tukemaan Ruotsin kanssa liittoutunutta tsaari Vasili 5:tosta Puola-Liettuaa vastaan. Hyökkäsi vuonna 1610 Mokobaan Novgorodista käsin. Matkalla De la Gardien pääosin suomalaisista koostuvat joukot miehittivät Moskovan. Puolalais-liettualaiset kuitenkin voittivat De la Gardien Smolenskin (sen josta piti mökkiä periä Jatkosodassa) lähellä taistelussa.
Luullakseni Venäjän sota-akatemioissa yhä opetetaan tämä Laiska-Jaakko ainoana Moskovan valloittajana. Sellaisen ei pidetä Napoleonia.

Arja Paananen ylpeänä palkintonsa jälkeen kertoi joka artikkeliin laittavansa lukijalle oman halveksivan sävynsä. Se on sitä V- valheellista, tosiasioiden väärää vastuujuornalismia! Erkkolaisesta löytyy samaa sarjaa puolitusinaa kirjoittajia ja YLEstä parikymmentä jonkun pikakurssin jälkeistä ?toimittajaa?. Paha juttu on tietysti se, että kuin silloin 1930- luvulla uskoteltiin Stalinin huojuvan savijaloilla ja Suomen työntävän koko järjestelmän nurin, suuri osa kansaa ja mikä ihmeellisintä ?lukenut sivistyneistö? sen uskoi.
Katson aina välillä 1930- luvun kotimaisen elokuvatuotannon tavaraa. Minulla on kokonaisuudessa SF, Fennanda ja Filmiteollisuus tuotanto. Se avaa hyvin sen massoille tarkoitetun pimeän huoneen pimeän valutuksen, kun Tauno Palo filmissä ?Aktivistit? on Sam Sihvo- maailmaa täynnä.

Isäntämaasopimus on jotakin samaa taikinajuurta, kuin Risto Ryti teki Adolf Hitlerin kanssa, että saatiin asetta ja viljaa, eikä Lapin 20. armeija laittanut 100 000 äijä etelään päin. Nyt ei tarvita viljaa. Nyt ei ole puutetta todellisuudessa aseistakaan. Lisäbudjeteinhan on hankittu jo Haloskan ajoista saakka sotatavaraa puolisalaa satamat pullolleen. Sitä on tullut tykistönä Koreasta saakka. Panssariaseina Hollannista ja Saksasta on ajettu Parolaan paljon. Elektronista sotahärpäkettä ostetaan Israelista salaisin pöytäkirjoin, joihin ei pääse käsiksi puolustusvoimissakaan kuin valitut. Loppuja sotainnon leluja tuo Ruotsi, USA ja Ranska. Jussi Niinistö ei voi välillä pidätellä intoaan IL:n blokissaan, kun laivat ovat purkaneet satamiimme laatikkoa.

24.8.2019 15.52  Pertti Ahvonen

Yritin julkaista fb-seinälläni 24.8.2019 tämän julkaisun kommentina omaan julkaisuuni, mutta Facebook estää sen ja ilmoittaa tämän kirjoituksen rikkovan fb-yhteisönormeja.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini